Volvo LNG-trucks: één en al win-win


Transporteurs denken na over de vraag hoe zij milieubewust kunnen rijden, verladers willen verduurzaming van het transport en stellen eisen aan de reductie van CO2-uitstoot. Als LNG-expert van Nijwa krijg ik veel vragen over de voordelen van LNG-trucks ten opzichte van dieseltrucks. Mijn antwoord: LNG-trucks zijn op dit moment het meest duurzame alternatief voor zwaar regionaal en internationaal transport.

Bij een LNG-truck is de CO2-uitstoot 20% lager dan bij een vergelijkbare dieselvariant, zonder dat je hoeft in te leveren op zaken zoals laadvermogen of productiviteit. Vroeger moesten er bij alternatieve aandrijflijnen concessies worden gedaan aan rijeigenschappen, maar dat is bij Volvo LNG-trucks absoluut niet het geval. Dat komt omdat de aandrijflijn van LNG-trucks is gebaseerd op motoren die werken volgens het dieselprincipe. Het resultaat is een truck waar chauffeurs ook blij mee zijn: de trucks rijden goed en de CO2-uitstoot is lager. Een win-win situatie dus.

'1 kilo LNG is goedkoper dan een liter diesel, terwijl de actieradius hoger is.'

De financiële voordelen van LNG-trucks

De aanschafprijs van een LNG-truck is weliswaar hoger dan die van een vergelijkbare diesel, maar de brandstofkosten zijn lager. Een kilo LNG is goedkoper dan een liter diesel, terwijl de actieradius groter is. Je kunt met één kilo LNG net zo ver rijden als met 1,39 liter diesel. Daarnaast zijn er andere voordelen. In Nederland geldt een stimuleringsregeling, met aan de pomp een compensatie van 18,75 eurocent per kilogram LNG. In België is LNG vrijgesteld van accijns en in Duitsland hoef je met LNG-trucks tot en met 2023 geen Maut te betalen. Dat is ook voor Nederlandse transporteurs interessant, want het voordeel kan oplopen tot 18 cent per kilometer.

Ieder transportbedrijf is anders, dus antwoorden op de vragen wat LNG voor u kan betekenen en welk rendement u kunt verwachten zijn maatwerk. Ik reken het graag voor u uit!

Rick Krieger
Nijwa Expert LNG-trucks

Meer weten over de mogelijkheden van Volvo LNG-trucks voor uw bedrijf?

Neem contact op met uw Nijwa-vestiging