Zijn uw voertuigen klaar voor de nieuwe tolheffing in België?


Automatische tolheffing per OBU

Vanaf 1 april 2016 wordt in België een GPS tolsysteem voor trucks vanaf 3,5 ton geïntroduceerd. Deze tol wordt geheven op autosnelwegen en een aantal regionale en gemeentelijke wegen. De organisatie hiervan, inclusief het verstrekken en innemen van de OBU-kastjes ligt in handen van de firma Satellic.

Dat betekent dat alle voertuigen > 3,5t die vanaf april 2016 in/door België rijden een werkende OBU moeten hebben. De OBU detecteert via satellietsignalen waar het voertuig zich bevindt en welke route het volgt. De eigenaar van het voertuig krijgt een overzicht van het te betalen bedrag, dat betaald dient te worden aan Satellic die de tol aan de Belgische regering overmaakt volgens het gebruik van het wegennet. Deze tolheffing vervangt het Eurovignet voor vrachtwagens in België.

Wat gaat u betalen aan Tol?

De tol-tarieven zijn afhankelijk van het gebied, het GCW en de euro-norm van het voertuig. De huidige tarieven variëren van 7,4 tot 29,2ct/km.Aanschaf OBU bij Satellic of DKV

Als eigenaar/gebruiker van het voertuig dient uw organisatie zelf per voertuig een OBU aan te schaffen, met daaraan gekoppeld de gegevens van betreffende voertuig. De OBU’s zijn gekoppeld aan een bepaald voertuig en kunnen (zonder dit te registreren) niet onderling uitgewisseld worden.

De OBU(’s) kunt u bestellen bij Satellic of DKV. Hiervoor dient u zich bij een van beide partijen aan te melden en de voertuigen (waarvoor een OBU besteld moet worden) te registreren. De afrekening van tol geschiedt dan ook via Satellic of DKV.

Wij als dealer kunnen voor  u geen OBU’s bestellen en/of leveren.
De OBU’s worden in bruikleen verstrekt; hiervoor betaalt u een borg van €135 per kastje. Bij inlevering ervan wordt dit bedrag aan u gecrediteerd.

Inbouw/montage van OBU’s - Nijwa Groep erkend Inbouwstation

De OBU’s dienen aan de voorruit bevestigd te worden. Dit kunt u weliswaar zelf doen met de meegeleverde zuignappen en voedingskabel (sigarettenaansteker), maar een beter alternatief is om de OBU vast te monteren en aan te sluiten op het spanningsnet van het voertuig. Nijwa Groep kan dit voor u verzorgen.

Verplichte vaste montage

Voor ADR-voertuigen is vaste montage verplicht. Voor niet-ADR-voertuigen wordt vaste montage aanbevolen, omdat dan de (voedings)kabel is weggewerkt, de montage deugdelijk is en hiermee de kans op storingen wordt verkleind. Indien de OBU om wat voor reden geen spanning heeft of niet geregistreerd kan worden tijdens het passeren van een Tol-registratiepoort, wordt dit aangemerkt als het niet rijden met een OBU-kastje. Hieraan hangt een forse boete (gesproken wordt over bedragen van ca. €1000 per constatering).
Inbouw van OBU’s met vaste montage mag alleen gedaan worden door een Erkend Inbouwstation. Alle vestigingen van Nijwa zijn Erkend Inbouwstation.

Hoe kunt u de montagekit bestellen?

Bij het bestellen van de OBU’s op de webshop van Satellic of DKV heeft u de keuze om te kiezen voor vaste montage. Als u hiervoor kiest, wordt u meteen doorgelinkt naar deze webshop van VDO (de producent van de OBU’s) waar u vervolgens aanvullend zelf een montagekit kunt bestellen.

Hierbij dient u aan te geven bij welk erkend inbouwstation u de OBU wilt laten inbouwen. U koopt een voucher, de montagekit wordt direct naar het door u geselecteerde inbouwstation gestuurd. Een montagekit voor vaste montage kost € 149,- excl. BTW; incl. montage.

Zodra wij uw montagekit(s) hebben ontvangen, nemen wij contact met u op voor het maken van een inbouw-afspraak.

Klanten die eenmalig/sporadisch door België gaan rijden.

Mocht u slechts eenmalig of sporadisch door België rijden, dan bestaat de mogelijkheid om tijdelijk een OBU te verkrijgen bij een Satellic Service Punt, die gevestigd zijn aan de Belgische landsgrenzen. U betaalt dan ter plekke € 135 borg voor een tijdelijke unit en een prepaid-bedrag. Bij een van deze servicepunten kunt u naderhand de OBU weer inleveren en/of uw prepaid-saldo opwaarderen.
Bij een van deze servicepunten kunt u ook terecht wanneer een OBU uitvalt of defect raakt.