Waarom moet het roetfilter vervangen worden?


Wanneer moet een DPF-filter gereinigd of vervangen worden? Die vraag krijg ik regelmatig. Het antwoord is van verschillende factoren afhankelijk, maar het staat buiten kijf dat onderhoud belangrijk is.

Steeds strengere regelgeving rond uitstoot en emissie van trucks heeft geleid tot een geavanceerd, maar complex uitlaatsysteem bij Volvo Trucks Euro 6-motoren. Het Diesel Partikel Filter (DPF), beter bekend als roetfilter, dat in de uitlaatdemper zit speelt daarbij een belangrijke rol. Tijdens de verbranding van diesel ontstaan er zeer kleine roetdeeltjes, genaamd partikels. Deze partikels en fijnstof worden tegengehouden en opgeslagen door het DPF-filter.

Regeneratieproces

De inkomende en uitgaande uitlaatgassen in de uitlaatdemper worden continu gemonitord om aan de Euro 6-emissiewetgeving te blijven voldoen. Ook de hoeveelheid opgeslagen partikels en fijnstof in het DPF-filter worden continu gemeten. Op het moment dat het DPF-filter vol is, start de motor het regeneratieproces. Door extra diesel in het DPF-filter te spuiten, wordt de temperatuur in de uitlaatdemper tijdelijk verhoogd en worden de opgeslagen partikels verbrand en het DPF-filter schoongebrand.

Lager brandstofverbruik

Als dit regeneratieproces vele malen is doorlopen, blijven er op den duur asdeeltjes achter in het DPF-filter. As is het eindproduct van partikels na het regeneratieproces. Het asgehalte wordt met sensoren nauwlettend in de gaten gehouden. Als de waardes te hoog zijn, ook na een eventuele regeneratiecyclus, dan leidt dit vroeg of laat tot een storingsmelding in het display of beperkt motorvermogen.

Vervang tijdig uw DPF-filter zodat u lager brandstofverbruik hebt, ongeplande stilstand en kostbare reparaties voorkomt en voldoet aan de Euro-6 emissiewetgeving. Wanneer u de roetfilters moet laten vervangen is afhankelijk van de inzet van de truck. Ik adviseer u om de termijn te volgen die Volvo Trucks voorschrijft.

Meer informatie?

Wilt u een advies op maat? Mijn collega's en ik denken graag met u mee.

Neem contact op met uw Nijwa-vestiging


Bob Withag
Service coördinator bij Nijwa Groep