Veilig en zuinig rijden gaan hand in hand
Veilig en zuinig rijden gaan hand in hand

Veilig en zuinig rijden gaan hand in hand

De erkende Code 95-training Veilig Rijden (Behaviour Based Safety) wordt gegeven bij alle vestigingen van Nijwa Groep. Ronald Meupelenberg, Driver Trainer en Fuel Advisor bij Volvo Trucks Nederland, legt uit wat de praktijktraining behelst.

“We beginnen met de dagelijkse controle, waarbij we alle punten om en in de truck nalopen die een chauffeur zou moeten checken voordat hij wegrijdt. Verlichting, bandenspanning, koppelschotel, spiegels – alle aspecten die ervoor zorgen dat hij veilig de weg op kan. Vervolgens starten we de motor voor de eerste rit. Het is afhankelijk van het soort werk dat de chauffeur doet of we daarbij de snelweg pakken of de bebouwde kom opzoeken.”

Defensieve rijstijl

“Elke cursist zit tijdens de praktijktraining minimaal 2,5 uur achter het stuur. Onderweg krijgen chauffeurs tips voor een meer defensieve, veiliger rijstijl. Een voorbeeld: de kinetische energie van het voertuig is een niet te onderschatten kracht. Maar de invloed die massa en snelheid hebben op het weggedrag van de truck kun je ook positief inzetten. Met voldoende voorwaartse energie kun je ver voor de kruising je voet van het pedaal halen. Tijdens het uitrollen heb je meer tijd om te kijken, de situatie in je op te nemen en in alle rust de juiste beslissingen te nemen. Veilig en zuinig rijden gaan hand in hand met elkaar.”

“Een ander belangrijk onderdeel van de training is uitleg over de vele veiligheidssystemen waarmee een Volvo-truck is uitgerust, zoals het Electronic Braking System, Adaptive Cruise Control en Forward Collision Warning met noodstop en Lane Keeping Support. De moderne Volvo is zo’n geavanceerde machine dat het zeer wenselijk is om een training te volgen die is toegespitst op de specifieke Volvo-systemen.”

Positieve invloed

“De invoering van Code 95 heeft zeker een positieve invloed op het niveau van beroepschauffeurs. Voor de verplichte nascholing merkte ik dat chauffeurs hun eigen truck vaak niet of nauwelijks kenden. Daar is duidelijk verbetering in gekomen. Zo biedt Nijwa een gratis Truck Training aan bij elke nieuwe truck. Hiermee maken wij de chauffeur wegwijs in zijn nieuwe truck: waar zit wat en hoe werkt het? Ook bepalen we samen de ideale zitpositie en bespreken we hoe je een hoge productiviteit combineert met een laag brandstofverbruik. Dat vormt de basis voor zuinig, comfortabel én veilig rijden.”

Bekijk ons trainingsaanbod

Bent u geïnteresseerd in een training?

Bekijk onze Code-95 cursussen

Blog_Meupelenberg_foto_1_720.jpg

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.