Het geheim van een goede diagnose
Het geheim van een goede diagnose

Het geheim van een goede diagnose

Als Eerste Bedrijfsautotechnicus ben ik mij er zeer goed van bewust hoe belangrijk een rijdende truck voor onze klant is. Daar wordt namelijk het brood mee verdiend en niet met stilstaan in de werkplaats. Vanaf het moment dat een truck binnenkomt is alles er dan ook op gericht om een truck zo snel mogelijk weer op de weg te krijgen.

Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Een onderdeel van het geheim van een goede diagnose is het samenspel tussen technicus en diagnoseapparatuur, waar je als het ware een koppel mee vormt. Het eerste wat ik doe als een truck hier binnenkomt voor een onderhoudsbeurt of met een storing is het aansluiten van diagnoseapparatuur. Binnen tien minuten heb je dan een goed beeld van wat er aan de hand is. Trucks bevatten tegenwoordig zoveel software dat je niet meer zonder kunt. De apparatuur geeft aan in welke richting je het moet zoeken. In combinatie met de ervaring en vakkennis die je als technicus hebt, beoordeel je dan wat de beste oplossing is om een probleem goed en zo snel mogelijk op te lossen. Dat gaat vaak om zaken die je met het blote oog niet ziet. Laatst kwam hier bijvoorbeeld een chauffeur die merkte dat er een probleem was met schakelen. Dat ging niet zo soepel als zou moeten. Uit de diagnose die we stelden, kwam een defect in de versnellingsbak naar voren. Het bleek dat er een lekkage was in de koppelingsbedieningscilinder. Toen we die hadden vervangen was het probleem verholpen. Zie zo’n lek zonder diagnoseapparatuur maar eens te vinden…

We gebruiken het ook om proactief te handelen. Bij een onderhoudsbeurt meten we met TechTool, zoals het diagnoseprogramma heet, bijvoorbeeld ook de dikte van de remvoering, aan de hand waarvan we kunnen bepalen hoe het is gesteld met de remblokken. De resterende remvoering moet minimaal 20 procent zijn. Maar als het percentage bijvoorbeeld 22 procent is, plaatsen we alvast nieuwe remblokken. Daarmee voorkomen we ongeplande stilstand voor de klant en een extra rit naar de werkplaats. En dat is het andere deel van het geheim van een goede diagnose: verder kijken dan het probleem van nu en alvast anticiperen op de toekomst.

Jaap Westerink
Eerste Bedrijfsautotechnicus
bij Nijwa Zwolle

Meer informatie?

Neem contact op met uw Nijwa-vestiging

nijwa-diagnose-720.jpg

Nijwa Nieuws direct in je mailbox? Schrijf je in!

Wij sturen je relevante informatie over de onderwerpen die jou interesseren.

Voer een geldig e-mail adres in.
Door mijn gegevens achter te laten ga ik akkoord met het privacybeleid.