De voordelen van winterbanden


Als bandenspecialist van de Zwolse vestiging van Nijwa Groep krijg ik veel vragen over wat het voordeel is van winterbanden ten opzichte van zomerbanden. Dat is een verschil van dag en nacht. Qua veiligheid biedt de winterband in het najaar en de winter een heleboel voordelen ten opzichte van een ander type band. Het allerbelangrijkste is dat deze banden in deze seizoenen de meest optimale prestaties leveren qua grip, bij het optrekken, sturen en in het bochtenwerk.

Kortere remweg

We zijn het in het verkeer aan onszelf en aan medeweggebruikers verplicht om zo veilig mogelijk te rijden en er alles aan te doen om ongelukken te voorkomen. Winterbanden kunnen daarbij helpen. Zodra de temperaturen onder de 7 °C zakken, presteren winterbanden altijd beter dan andere banden. De remweg is bijvoorbeeld korter. Bij een snelheid van 100 kilometer per uur sta je bijna 4 meter eerder stil.

Bijkomend voordeel is dat er ook even naar het voertuig wordt gekeken als de winterbanden bij ons worden gemonteerd. De remmen worden bijvoorbeeld gecontroleerd en er wordt ook een blik geworpen op de rest van het voertuig. Reparaties kunnen dan worden uitgevoerd voordat er grotere problemen ontstaan. Voertuig en chauffeur gaan zo goed voorbereid de weg op in het najaar en de winter!

Wanneer wisselen?

Een handig ezelsbruggetje om over te schakelen op winterbanden is als de ‘R’ in de maand zit. Het sneeuwt of ijzelt dan misschien nog niet maar ook onder herfstige omstandigheden, als er bijvoorbeeld bladeren op de weg liggen, zijn winterbanden veiliger. Winterbanden bieden door de speciale structuur veel meer grip. Remmen en optrekken gaat dan bijvoorbeeld veel soepeler. Het verschil is goed merkbaar als het sneeuwt of ijzelt. Waar voertuigen met andere banden dan te maken hebben met spinnende wielen, rijdt iemand met winterbanden zo weg.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over uw banden? Mijn collega's en ik helpen u graag.

Neem contact op met uw Nijwa-vestiging


Marnix Huisman
Nijwa Banden Expert bij Nijwa Groep